Wat wel en niet thuis hoort in een afscheidsspeech

Het schrijven van een afscheidsspeech is een emotionele taak. Dit artikel biedt richtlijnen over wat wel en niet thuishoort in deze speech.

Een afscheidsspeech, ook wel grafrede of vaarwel-speech genoemd, is een van de meest persoonlijke en emotionele onderdelen van een uitvaart, zowel bij een begrafenis, uitvaart of herdenkingsdienst.

Het is een moment waarop nabestaanden stilstaan bij het leven van de overledene, herinneringen delen en hun gevoelens uitdrukken. Het kan echter lastig zijn om te bepalen welke onderwerpen passend zijn in een afscheidsspeech en welke beter vermeden kunnen worden. In dit artikel bespreken we wat wel en niet thuis hoort in een grafrede, zodat je een evenwichtige, respectvolle en betekenisvolle toespraak kunt houden. Als je gebruik maakt van Vaarwelverhalen zorgen wij er voor dat dat automatisch goed gaat.

Wel en niet. Eerst wel:

  1. Herinneringen aan Mooie Momenten
    • Het delen van positieve herinneringen is een belangrijk onderdeel van een afscheidsspeech. Vertel verhalen die de persoonlijkheid en het karakter van de overledene weerspiegelen. Als je een partner of direct familielid bent is dat makkelijk, maar ook als collega, werkgever of sportmaatje zul je met enkele voorbeelden de verhalen kunnen invullen. Denk aan momenten die laten zien wie de persoon echt was, zoals een bijzondere vakantie, een grappige anekdote of een liefdevol gebaar.
  2. Kwaliteiten en Waarden
    • Benoem de kwaliteiten en waarden die de overledene definieerden. Was hij of zij altijd behulpzaam, eerlijk, of liefdevol? Dit geeft de aanwezigen een beeld van hoe de persoon in het leven stond en welke impact hij of zij heeft gehad op de omgeving. Als je moeite hebt om hier woorden voor te vinden kun je gebruik maken van Vaarwelverhalen die dat voor je regelt.
  3. Relaties en Bijzondere Verbindingen
    • Sta stil bij de belangrijkste relaties van de overledene, zoals die met familie, vrienden of collega's. Kijk ook naar het perspectief dat voor jou misschien niet voor de hand ligt, zoals verder in het verleden of bij het werk. Zoek dat eventueel uit en bel met wat mensen. N iemand zal wiegeren om je daarmee te helpen en alleen al dit contact kan je helpen met de rouwverwerking. Wat voor soort band hadden ze met hun naasten? Hoe beïnvloedde deze persoon het leven van anderen? Het benadrukken van deze verbindingen helpt bij het schetsen van een compleet beeld.
  4. Inspirerende Woorden of Citaties
    • Soms kan een inspirerend citaat of een gedicht veelzeggend zijn in een afscheidsspeech. Kies iets dat past bij de persoonlijkheid van de overledene of bij de gevoelens van de nabestaanden. Het kan troost bieden en de toon van de speech versterken. Trek niet te veel open deuren open, maar wees ook niet bang om iets te kiezen waarin iedereen de overledene herkent. Je hoeft echt geen Franse filsoof of Nobelprijswinnaar aan te halen; soms is tegeltjeswijsheid of Andre Hazes gewoon precies goed.
  5. Dankbaarheid en Afsluiting
    • Eindig de speech met een uiting van dankbaarheid voor het leven van de overledene en een waardige afsluiting. Dit kan in de vorm van een dankwoord aan de aanwezigen, een laatste groet of een wens voor de toekomst zijn.

Wat liever niet thuishoort in een afscheidsspeech.

  1. Negatieve Herinneringen of Conflicten
    • Hoewel elk leven zijn ups en downs kent, is een afscheidsspeech niet de juiste plek om negatieve ervaringen of conflicten naar voren te brengen. Het is belangrijk om het respect en de waardigheid van het moment te bewaren. Focus op de positieve aspecten en vermijd onderwerpen die pijn of ongemak kunnen veroorzaken. Je hoeft geen positieve dingen te verzinnen die er niet zijn, maar de uitvaart is niet het moment om (oude) rekeningen te vereffenen, ook al bepalen die jouw gevoel op dit moment.
  2. Teveel Details of Persoonlijke Zaken
    • Hoewel het delen van persoonlijke verhalen waardevol is, moet je oppassen dat je niet te veel in detail treedt of te intieme zaken deelt. Houd rekening met de privacy van de overledene en de gevoelens van de nabestaanden. Die geheime vriend(in) of dat financiele debacle waar de meeste aanwezigen niets over weten hoeven nu ook niet genoemd te worden.
  3. Humor die Niet Past bij de Gelegenheid
    • Een beetje humor kan de zwaarte van de gelegenheid verlichten, maar wees voorzichtig met grappen die ongepast of kwetsend kunnen overkomen. Zorg ervoor dat elke vorm van humor respectvol blijft en passend is bij de toon van de uitvaart. Haal liever een grap aan die de overleden uithaalde of vertelde; dat past veel beter bij de gelegenheid.
  4. Verwijzingen naar Oplossingen of Raadgeving
    • Vermijd uitspraken die klinken als advies of die proberen het verdriet te ‘verhelpen’. Zinnen zoals “Je moet sterk blijven” of “Tijd heelt alle wonden” kunnen misplaatst aanvoelen. De focus van een afscheidsspeech moet liggen op het eren van het leven van de overledene, niet op het geven van oplossingen voor het rouwproces. Dat komt later wel en kan tijdens de uitvaart volkomen verkeerd vallen.
  5. Teveel Over jezelf Spreken
    • Hoewel jouw relatie met de overledene belangrijk is, en genoemd moet worden, is een afscheidsspeech niet het moment om te veel over jezelf te vertellen. Zorg ervoor dat de overledene centraal blijft staan in het verhaal en beperk je eigen rol tot het delen van relevante herinneringen of gevoelens. Kies voor bescheidenheid en het geven van een laatste podium voor de overledene; het gaat niet over jou vandaag, hoe belangrijk je ook was voor de overledene en hoeveel je hem of haar ook mist.

Het schrijven van een afscheidsspeech is een behoorlijke uitdaging, maar ook een kans om het leven van de overledene op een betekenisvolle manier te eren. Door aandacht te besteden aan wat wel en niet thuishoort in een grafrede, kun je een evenwichtige en respectvolle toespraak maken die recht doet aan de persoon die je herdenkt. Vaarwelverhalen staat klaar om je te ondersteunen bij het schrijven van deze belangrijke woorden, zodat je niet alleen staat in dit proces.